• Start
  • Dokąd jechać
    • Nasze ulubione miejsca
    • Norwegia Zachodnia
    • Norwegia Wschodnia
    • Norwegia Północna
    • Norwegia Południowa
    • Najpiękniejsze trasy
  • Co robić
    • Aktywny wypoczynek
    • Wyjazd na 3-6 dni
    • Wyjazd na 7-14 dni
    • Zorza polarna
    • Top listy atrakcji
    • Nasze przygody
  • Zaplanuj podróż
    • Informacje praktyczne
    • Podróż do Norwegii
    • Transport w Norwegii
    • Samochodem po Norwegii
    • Podróż na każdą kieszeń
    • Noclegi
    • Praca
  • O Norwegii
    • Okiem Norwegofila
    • Fakty
    • Przyroda
    • Ludzie i tradycje
    • Kultura
    • Historia
    • Język norweski

Specjalnie dla odwiedzających Jarmark Dominikański, przeniesione zostanie typowe stoisko rybne z Bergen, gdzie norwescy kupcy prezentować będą olbrzymie kraby królewskie, żabnice, wilki morskie, halibuty, stokfishe, czyli suszone dorsze, które są podstawą portugalskiego bacalao i całą gamę innych, niespotykanych w Polsce delikatesów z mórz wokół Norwegii.Będzie można spróbować norweskich krewetek zimnowodnych, sprzedawanych w Norwegii prosto z kutra.

Będzie także zorganizowany pokaz filetowania ryb, degustacja norweskich specjałów rybnych, a pod koniec imprezy będzie można kupić na „aukcji” wybrane okazy i poeksperymentować w domu.

Na scenie znani kucharze –Andrzej Polan i jego asystenci. Będą prezentowali norweskiego łososia i najlepsze przepisy na potrawy z norweskich ryb.

Przewidziano również rozmaite atrakcje i konkursy z nagrodami, a ciekawy program poprowadzą znani dziennikarze: Bartłomiej Jędrzejak z TVN i  Ireneusz Jakubek z RMF.

Współorganizatorzy:  Ambasada Królestwa Norwegii, Innovation Norway,  Norwegian Seafood Council.

Poznajmy się

  • O nas
  • Kontakt
  • Reklama
  • Facebook

Polecamy

  • Test Norwegofila
  • Te miejsca lubimy
  • Nasze przygody
  • Wakacje DIY