Jak wiadomo, na najwspanialsze ryby można liczyć w Norwegii. Wprawdzie wędkarskiego szczęścia nie zabraknie na całym, pociętym fiordami wybrzeżu, ale najwięcej szans na dorodne okazy jest na Lofotach.
Nic dziwnego, że właśnie tutaj znalazła się baza wyjątkowej wędkarskiej imprezy, jaką są The Codfishing World Championship - Mistrzostwa Świata w Połowach Dorszy. Tegoroczna edycja odbędzie się 24 marca. Dzień wcześniej odbędzie się wędkarski Puchar Lofotów.
Marzec to doskonały okres na połowy dorszy, osiągających na lofockich łowiskach imponujące rozmiary. Trudno o lepsze miejsce na świecie pod tym względem – w końcu to ojczyzna sztokfisza i klipfisza. Dlatego właśnie w marcu warto pojechać na archipelag, by z bliska przyjrzeć się suszącym na specjalnych stelażach tuszom, poznać tradycje lofockich rybaków i zapoznać się z szczególnie bogatą tzw. kulturą wybrzeża.
Należy przy tym dodać, że sztokfisze (suszone tusze dorszy) i klipfisze (suszone i solone) z Lofotów to jeden z najbardziej znanych na świecie produktów norweskich, eksportowanych do Ameryki Północnej i Południowej, Afryki, a przede wszystkim do krajów południowej Europy. Znane tam jako bacalao, robią furorę zwłaszcza na portugalskich, hiszpańskich i włoskich talerzach.
Więcej informacji o Lofotach można znaleźć na stronach Visit Norway. www.visitnorway.pl